LANGTURSSEJLADS



Gast ombord på denne båd 


Langturssejlads er den dejligste måde og opleve verden, hvis du spørger mig. Det altid at have sit hjem med, hvor end man begiver sig hen er en tryg og afslapende rejseform. Med en sejlbåd har man muligheden for, at møde mennesker man normalt ellers ikke kan besøge  i denne verden.

   

På båden er du med til og skabe din egen hverdag af eventyrer, oplevelser og udflugter. Det er også i fællesskabets ånd, at vi laver mad, gør rent, handler ind, reparerer, fikser, finder reservedele osv. Hverdagen ombord byder på mange forskellige dage. Når vi ligger for anker kan det være afslapningsdag, praktisk dag, udflugtsdag, eller stranddag. På sejladserne kan det være korte dagssejladser,  eller de lange sejladser som kan strække sig flere døgn, og uanset hvad, så er det et fælles ansvar at sejle Navicula Blue sikkert rundt. Det betyder, at vi alle skiftes til at stå ved roret og have ansvaret for båden og alles sikkerhed. Du får naturligvis ikke nogen opgaver, som du ikke føler dig tryg i. Noget af det første jeg gør, når du påmønstrer er, at gennemgå alt sikkerhed, alle retningslinjer og de forskellige opgaver der følger med den sejlads vi skal ud på.


På denne båd er det ikke et krav, at du allerede på forhånd har sejlerfaring og kan binde knob eller udregne kurs. Derimod er det et krav, at du har lyst til, at lære at sejle og har en naturlig nysgerrighed på sejladsen - så skal resten nok komme undervejs. Der er rigtig gode muligheder for at blive en god sejler, eller i hvert fald få forståelse for, hvad sejlads kræver. Det er kun dig selv, som sætter begrænsningerne. Togterne indeholder forskellige former for sejlads og forskellige mængder af sejlads.


Navicula Blue søger gaster i alle aldre fra 20 år og op efter, både kvinder og mænd. Det tilstræbes at fordele et lige antal kvinder og mænd. Den fordeling mener jeg giver den bedste dynamik ombord.  Som gast skal du være god til at indgå i tæt fællesskab, da det er en meget væsentlig ting for os alle. Du skal være initiativrig, positiv og have lyst til at bidrage til fælles opgaver, såsom madlavning, opvask,

rengøring, vedligehold og klargøring. Du skal også være klar over, at det kan være udmattende og hårdt at sejle - men samtidig kan det også være det mest fantastiske og afslappende.


Her ombord er indstillingen, at alle gør deres bedste i og imødekomme hinanden med forskellige vaner og opvækst. 

Man skal være nysgerrig på lokalbefolkningen og have ydmyghed og respekt for deres kultur og hjem.

Udviklingen af sig selv ved mødet med andre måder og leve livet på er meget inspirerende.



Sikkerhed

På båden er det Skipper, der har den fulde kommando og er ansvarlig for båden og besætningens sikkerhed. Det betyder, at Skippers ord er lov, når det drejer sig om sikkerhed. 


På Navicula går jeg meget op i alles sikkerhed ombord, uanset om vi sejler eller ligger stille. Derfor er båden udstyret med en masse sikkerhedsudstyr - som forhåbentligt aldrig skal i brug. Ved påmønstring laves en grundig gennemgang af redningsveste, livliner, redningsflåde osv., samt retningslinjer og procedurer, hvis uheldet er ude. Det vigtigste er, at alle kommer sikkert hjem igen.


Regel nummer 1: Det er forbudt at falde i vandet!


Vi har følgende sikkerhedsudstyr:

  • Redningsveste til alle
  • Livliner til alle
  • GPS’er
  • VHF radio + håndholdt VHF
  • Iridium Go! Satellit WIFI Hotspot (kun til vejrfiler)
  • Powerbank med solceller
  • Radar
  • AIS transponder
  • EPIRB (nødsatellitsender)
  • Gas og kulilte alarm
  • Og meget meget mere… 



Uforudsigeligheder

Det er vigtigt at gøre opmærksom på, at ruten, togterne og hovedstoppene kun er vejledende! Undervejs kan der opstå uforudsete udfordringer, som gør at vi bliver forsinkede, eller bliver nødt til at sejle til en anden marina i forhold til det aftalte af- og påmønstringssted. 


Defekter

Vi kan risikere at noget går i stykker og skal repareres akut. Det kan betyde, at ruten ændres undervejs på togtet. Det er vigtigt, at du er indforstået med denne del af eventyret, og at du er god til at skabe dine egne oplevelser i ventetiden. Hvis togtet i længere tid bliver afbrudt, kan der blive tale om at man får dele af sine køjepenge refunderet.


Vejret og vinden

Vi sejler efter vinden. Hvis vinden er for kraftig eller bølgerne for høje, sejler vi naturligvis ikke ud. I disse tilfælde ligger vi hellere for anker eller bliver i havnen, så længe som det er nødvendigt. Man må have stor respekt for naturens kræfter og vi tager ingen chancer!


Sejlads og vagter

Når vi sejler om dagen, vil der som minimum altid være én, der har ansvaret for sejladsen. Denne persons opgave er, at holde øje med hvad der sker på vand og med andre skibe, tjekke kurs, vind og ændringer i vindretning osv. Ved natsejlads laver vi en vagtplan, som passer til den pågældende besætning. Under natsejlads, vil der altid være 2 personer på vagt ad gangen, hvoraf minimum den ene har sejlerfaring.


Alt afhængigt af hvor udsat vi ligger for anker og hvordan vejret ser ud, kan det være nødvendigt med ankervagt. I tilfælde af, at det er nødvendigt, vil vi gøre hvad vi kan, for at planlægge ankervagterne sådan, at alle stadig kan nå at opleve det sted vi er.


Begrænsede ressourcer 

Diesel, benzin, gas, drikkevand og strøm er alle begrænsede ressourcer. Vi skal alle forsøge at begrænse forbruget af de forskellige ressourcer - der kan godt være langt til nærmeste tankstation. 


Opladning af telefoner, computere, hovedtelefoner, powerbanks osv. forsøger vi at gøre i soltimerne, hvor der er mest energi at hente fra solen. 


Drikkevand er ligeledes en begrænset ressource som vi skal spare på - også selvom vi har en watermaker. Det betyder også, at man ikke kan forvente bad i ferskvand dagligt. Der vil dog være masser af muligheder for saltvandsbade.


Madlavning og spisevaner

Når man sejler kan ens spisevaner blive anderledes end man er vant til hjemmefra. Nogle gange kan vi få friskbagt brød og eksotiske frugter. Andre gange kan det være mere sparsommelig med dåsemad, havregryn og pasta. 


Vi er normalt 6-8 personer om bord så der laves dagligt store portioner mad. Proviantering og madlavning er en stor del af det daglige fællesskab, og alle skiftes derfor til at lave mad. Hvis man ønsker vegetarisk eller vegansk mad, kan man naturligvis bare udfolde sig i kabyssen.


Er du allergisk overfor nogle madvarer eller andet, skal dette oplyses i din ansøgning. 


Rengøring og vedligeholdelse

Vi deles om opgaverne om bord. Hvem der gør hvad, finder vi ud af i fællesskab på hvert enkelt togt. Når et nyt hold påmønstrer, tager vi en fælles snak om, hvad der giver bedst mening på lige præcis det togt, med lige præcis de mennesker, kompetencer og interesser vi hver især har. Det har vist sig at være det bedste for fællesskabet. Selvfølgelig er der ingen der slipper for “den sure tjans” engang i mellem. Det kan dog være forskelligt, hvad man synes er “den sure tjans”. 


Der er en masse opgaver både starten af et togt, undervejs og ved afslutningen at et togt. Et togt starter altid med at proviantere - nogle gange til et par dage, andre gange til uger, måneder eller mere. 


På hvert togt har vi en håndfuld arbejdsdage hvor vi forventer at du hjælper til. Det kan være du skal ned og rense skroget, sy lidt på et sejl, lave en ekstra grundig rengøring et sted, ind på land og finde en håndværker som kan hjælpe os osv. Opgaverne kan variere meget. 


For at alle kan udleve drømmen som langturssejler, er det altafgørende at båden er vedligehold og rengjort, så det er sikkert og rart at sejle. 


Økonomi

Køjepenge

Køjepenge er 300 kr. pr. døgn, og dækker omkostninger ved vedligeholdelse , diesel, reparationer, bådforsikringer, indkøb af nyt udstyr som er defekt m.m. 


Betalinger 

100% af beløbet for et togt betales ved tilmelding.


Retningslinjer

  • Hvis du selv ønsker at afmønstre før et togt er afsluttet, refunderes køjepenge som udgangspunkt ikke.
  • Hvis du melder fra på et togt, tilbagebetales køjepengene kun hvis det lykkes at finde en anden gast, der kan tage pladsen. Vær derfor sikker på, at du kan deltage inden du tilmelder dig.
  • Hvis skipper beder dig om at afmønstre før tid tilbagebetales køjepenge fra den dag du afmønstrer til togtet afsluttes.


Madkasse/Fælleskasse

Alle ombord bidrager til fælleskassen. Fælleskassen dækker alle de udgifter vi har til mad, vand, havnepenge, indklareringsafgifter, cruising permits, benzin til påhængsmotor m.m.


Den fælles økonomikasse ombord på Navicula, hvor stort set alt mad og drikke købes ind foregår på en inddragende bestemt måde. Om det er chips, salat, sodavand, vandmelon eller noget helt femte, så handler det om og inkludere, og samles omkring disse små forkælelser, fremfor opdeling med hver sin lille ting. Alting med måde naturligvis.

Mit syn på dette emne er, at alting nok skal gå lige op i sidste ende .


Den månedlige udgift til fælleskassen forventes at være mellem 3.500 - 4.000 DKK. Beløbet varierer afhængigt af hvilket område der sejles i. Regnskabet foregår via Sharelt og alt i fælleskassen vil altid være synligt for alle ombord. 


Lommepenge

Lommepenge er for egen regning og er til besøg på restauranter, café/bar, udflugter i land, samt hoteller m.m. 


Socialt miljø

Vi bor tæt sammen på en 54 fods sejlbåd. Foruden skippers kahyt er der 6 sovepladser fordelt i 3 kahytter. Besætningen består som udgangspunkt af 6-8 personer i alt. Det betyder at der er meget begrænset privatliv. Som gast skal du være meget rummelig og tolerant overfor andre mennesker. Folk kan være meget forskellige, men vi skal alligevel have en hverdag med sejlads, praktiske opgaver og udflugter til at glide. Det kræver, at alle ved hvornår man skal sætte ind og hvornår man skal sige pyt. 


Hver søndag samles hele besætningen til et “fællesmøde” hvor vi snakker om relevante ting. Det kan være planen for næste sejlads, vejret, indkøb, udfordringer osv. På den måde forsøger at undgå, at misforståelser kommer til at ødelægge stemningen om bord. Vi har ikke lyst til, at lave en masse regler for vores fællesskab, så husk at sige til og fra i god tid og på en ordentlig måde. 


Rygning og alkohol

Rygning

Rygning er tilladt ombord. Det er dog vigtigt at tage godt hensyn til de andre ombord. Der er mange brandfarlige ting om bord, så vær opmærksom på det. Under sejlads foregår det bagerst i cockpittet fra ror og agterud, og når vi ligger for anker og i havn foregår det på agterplatform eller på kajen.


Alkohol

Sejlads og alkohol er ikke en forsvarlig kombination. Derfor er der under sejlads en 0-alkohol politik. Når vi er i havn eller ligger for anker er det tilladt at drikke alkohol - dog alt med måde, man er trods alt en båd med vand hele vejen rundt.


Stoffer

Alle former for narkotika er strengt forbudt både om bord og i land! Derfor medfører indtagelse af eller opbevaring af hash, narkotika eller andre stoffer øjeblikkelig afmønstring og hjemtransport for egen regning. 


Medicin og førstehjælp

Har du kroniske lidelser og/eller tager du medicin dagligt, skal du oplyse dette i din gasteansøgning. Alt information om dette emne vil naturligvis blive behandlet fortroligt. 


Med ombord er der en udvidet førstehjælpskasse med stort sårbehandlingssortiment, øjenskyl m.m. Og en medicinkasse med smertestillende, penicillin, søsygetabletter m.m. 


Forsikringer

Du skal selv tegne en rejseforsikring som dækker hele perioden, samt en ulykkesforsikring.


Flybilletter og visum

Du er selv ansvarlig for at finde og booke dine flybilletter og din transport til og fra båden. Dette gøres ofte i fællesskab med andre gaster. Det er en fordel ved indrejse i diverse lande, at du kan fremvise en hjemrejsebillet. Køb en fleksibel billet og aftal dette med mig inden påmønstring. 


  1. Mht. visum i de lande vi sejler til, hjælper vi med at lave visum for alle. Du er selv ansvarlig for at undersøge om et visum til din påmønstringsdestination er nødvendigt. Du kan undersøge mulighederne på Udenrigsministeriets hjemmeside - og du er naturligvis altid velkommen til at kontakte mig, hvis du er i tvivl om hvilke visum der gælder på netop dit togt.

Følg med på sociale medier for og få et lille indblik i livet ombord på båden!